Szépségszalon - Fodrászat - Kozmetika - Manikűr - Pedikűr - Műköröm - IX.ker. Ráday u. 54.

szaraz-bor

Már mindent kipróbáltam és mégis száraz a bőröm – mit tegyek?

Munkám során gyakran fordulnak hozzám vendégek, hogy miért is száraz, hámló, érdes tapintású a bőrük, hogyan tudnák kezelni ezt a problémát, hiszen ők már sok mindent kipróbáltak és semmi sem segített.

Amikor először jár nálam egy vendég a kozmetikában, minden esetben kikérdezem őt a bőrproblémáiról, esetleges hatóanyag-allergiájáról, illetve arról, hogy hogyan ápolja otthon a bőrét. Nem egyszer hallottam azt a választ, hogy már sok hidratáló krémet kipróbált, de mivel nem volt elég a bőrének, úgy gondolta, hogy zsírosabb termékre lenne szüksége, ezért egy 50+-os korosztálynak szánt krémet használ. Azonban ezzel a megoldással sem elégedett, mert ettől meg zsírosodik, fénylik, rosszabb esetben pattanásosodik a bőre. És itt kezdődnek a problémák…

Hogy mi erre a megoldás és hogyan kezeli ezt a kozmetikus, arra szeretnék kitérni ebben a cikkben.
Először is felvázolnám a lehetséges okokat, majd tisztáznunk kell pár alapvető fogalmat a bőr szárazságával kapcsolatban.

Lehetséges okok:

Nem bőrtípusnak megfelelő kozmetikumok használata, helytelen bőrápolás
Kőolajszármazékos, szilikon olajos, parabénes, PEG-származékos, parfümös termékek
Örökletes tulajdonságok

A kulcs: a bőrbarrier visszaállítása!

Víz- és zsírhiány

A bőr száraz, feszülő érzetét mind vízhiány, mind zsírhiány (szaruzsír, illetve faggyúzsír) is okozhatják, illetve gyakran ezeknek a kombinációja. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb esetben mindkét anyag hiányzik bizonyos mértékben a bőrből, itt a fő kérdés, hogy melyik anyagot milyen arányban kell visszapótolnunk. Minél fiatalabb valaki (az említett korcsoportot figyelembe véve), annál nagyobb arányban van szüksége a bőrnek vízre és kisebb mennyiségben a zsírokra. A kor előrehaladtával és a bőr típusától függően ez az arány finoman változik, azaz picit több zsír kell a víz mellé, de mindig a víz domináljon. A túl zsíros krémek a bőr hidratációját nem oldják meg, hiszen csak kevés vizet pótolnak, a bőr tovább szomjazik, elfojtják azt, nem hagyják lehámlani a szarusejteket, ezzel megvastagítják a hámréteget és így elkezdenek szaporodni a pattanások, illetve a hidratáló anyagok is nehezebben szívódnak fel. És így már meg is van az ördögi kör: vízhiány, feszülő, hámló bőr és pattanások.

A bőrbarrier sérülése

A fent jelzett okok következtében a bőr védőrétege megsérül. A bőr felszínén található egy ún. hidrolipid, köznyelven egy víz-zsír védőréteg, azaz a barrier réteg. Ennek a rétegnek a feladata a bőr védelme. A réteg sérülése okozhatja a bőrszárazságot. Ez a védőháló, megfelelő működés esetén megakadályozza, hogy a káros anyagok bekerüljenek a bőrbe, illetve meggátolja a túlzott mértékű bőrön keresztüli vízvesztést. A hidrolipid réteg összetevői a víz, illetve a kétféle zsíranyag: a faggyúmirigyek által termelt zsír és a bőrsejtek közötti zsír, az ún. ceramid. Tehát ha bőrszárazságról beszélünk, ennek a három anyagnak a meglétét, illetve hiányát is vizsgálnunk kell. A kozmetikus feladata ennek pontos felmérése.

Egyszerűen fogalmazva: ha egy fiatal vendégnek száraz a bőre és nincs bőrbetegsége, akkor a legtöbb esetben a megoldáshoz elegendő a helytelen kozmetikumok lecserélése a bőrtípusnak megfelelő termékekre, a hidratáció mértékének fokozása különböző hidratáló és vízmegkötő hatóanyagokkal (pl.: cukor-izomerek, hialuronsav, liposzómák, növényi kivonatok) és csak egy kis mértékben kell zsírt adagolni. Természetesen a krém zsírossága emelhető az évszakok változásával is, hiszen télen minden bőrnek több zsíranyagra van szüksége. Én azt szoktam mondani: ahogyan télen melegebben öltözünk, ezt a bőrünkkel is meg kell tenni; ami a testnek a ruha, az a bőrnek a zsír.

Így a jól megválasztott ápoló készítményekkel, 1-2 hónap átállási idő után, egyszerűen és tökéletesen kezelhető ez a probléma: megszűnik a feszülő, érdes érzés, elkerülhető a zsírosodás és az eredmény egy hidratált, komfortos érzetű, kellemes tapintású bőr.

No Comments

Comments are closed.