Szépségszalon - Fodrászat - Kozmetika - Manikűr - Pedikűr - Műköröm - IX.ker. Ráday u. 54.

pedikur-masszazs

Gyógypedikűr – A láb elváltozásai I. rész

A láb elváltozásai, betegségei általában hosszú évek alatt alakulnak ki. Legtöbbjük egyszerű módszerekkel megelőzhető, illetve kezelhető. A betegségek felismeréséhez és a későbbi kezeléshez fontos tudni, milyen is az egészséges láb. Cikksorozatunk első részében a láb ORTOPÉDIAI elváltozásaival foglalkozunk.

I. Rész – Ortopédiai elváltozások

Az egészséges lábon hosszanti és harántboltozat fut végig, melynek szerepe a talp védelme és a járás rugózásának meghatározása. Ez a két ív határozza megimages
talpunknak azt a 3 pontját, melyen testünk teljes súlya támaszkodik a talajra.

Ha a két boltozat bármelyike lesüllyed, a járás fájdalmas lesz, talpunkon bőrkeményedések alakulhatnak ki.

Lássuk részletesebben, mik is lehetnek az évek során kialakuló statikai elváltozások a lábon. Miről ismerjük fel a betegséget, és hogyan kezeljük azt?

1. Harántsüllyedés – más néven lúdtalp

magassarkúLeggyakoribb jele a lábujjak alatti párnákon megvastagodott bőr. A bőrkeményedés általában nem jár fájdalommal, ellenben a láb izzadása fokozódhat a szarusodás miatt.

Általában az álló foglalkozást végző felnőtteknél fordul elő, közülük is főleg a magassarkú cipőt rendszeresen viselőknél.

Megelőzéséhez elengedhetetlen a kényelmes, rugalmas talpú lábbeli vieslése. 
Kezelése egyszerű: rendszeres pedikűrözés – a bőrkeményedés eltávolítása, az izzadás kezelésére megfelelő lábápolószerek használata szüksége.

2. Hosszanti boltozat süllyedés – más néven bokasüllyedés

Az egészséges boltozat, akár fél cm magas is lehet. Szerkezete rugalmas, a járás közbeni rázkódást hivatott csökkenteni.bokasüllyesés
Elgyengülése, megereszkedése kényelmetlen, fájdalmas járást, valamint bokasüllyedést eredményez.

Az egész napos állómunka, a testsúlygyarapodás (mint a terhesség), a mozgásszegény életmód következtében alakul ki leginkább.

A hosszanti boltozat lesüllyedése általában a harántsüllyedés után következik be. Ez tehát a pont, ahol a megelőzésre kell gondolnunk. Hiszen egy boltozatemelő talpbetét megkímélhet bennünket sok kellemetlenségtől, fájdalomtól, s nem utolsó sorban a további elváltozásoktól, mint a rossz testtartás, ízületi kopások, az x láb és a gerincferdülés kialakulása.

3. Bütyök

bütyiA bütyök kialakulásáért a láb boltozatainak megbomlása a felelős. A már kialakult deformitás miatt kiálló csontot a szűk cipő nyomja, dörzsöli, emiatt csonthártyagyulladás alakul ki. Ez sokszor fájdalommal is járhat.

A lábujjakon megjelenő bütykök felszínén gyakori a bőrkeményedés, emiatt sokan összetévesztik a tyúkszemmel, ami egy – ehhez képest – egyszerű bőrprobléma. Bütyök gyanúval érdemes pedikűröshöz fordulni, és fontos tudni, hogy nem kezelhető bőrelváltozásként.

A megfelelő tehermentesítők használata csökkentheti a fájdalmat és megállíthatja a bütyök növekedését.

4. Kalapácsujj

Ha nem veleszületett kalapácsujjról van szó, úgy egy igen hosszú folyamat áll a deformitás hátterében. Először a lábujjakra ható izmok egyensúlya bomlik meg akalapácsujj láb boltozatainak lesüllyedése miatt. Ennek következtében a lábujjak ujjperceinek helyzete megváltozik, úgynevezett karomállást vesznek fel. Leggyakrabban a nagyujj mellett lévő lábujj érintett.

A kalapácsujj legmagasabb pontján fájó bőrkeményedés, illetve akár bütyök is kialakulhat.

A tehermentesítők használatának itt is fontos szerepe van az ujjak állásának normalizálásában, és a fájdalom csökkentésében.

Láthatjuk tehát, hogy a láb szerkezete igen összetett, s benne minden csont, izom és ízület hatással van egymásra. A legapróbb elváltozásra is érdemes odafigyelni; különösen most ősszel, amikor a szandálszezon után visszabújtatjuk lábainkat a zárt cipőkbe.

Mint életünk legtöbb területén, a lábápolásban is örök igazság, hogy egyszerűbb és kényelmesebb megelőzni a bajt, mint kezelni azt.

Folytatjuk!

II. Rész – A bőr elváltozásai
III. Rész – A köröm elváltozásai