Szépségszalon - Fodrászat - Kozmetika - Manikűr - Pedikűr - Műköröm - IX.ker. Ráday u. 54.

bigtoe

Gyógypedikűr – A láb elváltozásai III. rész

Cikksorozatunk harmadik részében a körömlemezzel, annak felépítésével, növekedésével, valamint elváltozásaival foglalkozunk bővebben.

Az emberi kézen és lábon a köröm szerkezete és funkciója majdnem teljesen megegyezik, csak úgy mint az őket érintő betegségek. Hajlamosak vagyunk nagyobb hangsúlyt fektetni kézkörmeink megjelenésére és egészségére, hiszen sokkal inkább szem előtt vannak, mint lábujjaink körmei. Érdemes azonban időről időre önvizsgálatot tartani, hiszen például a körömgomba sajnos az emberek 85%-át érintő probléma; sokkal inkább lábon, mint kézen.

nail

Az egészséges köröm jellemzői:

A köröm enyhén domború, kemény szaruképződmény, mely egyfajta védőréteget képez kéz-és lábujjaink végén. Szorosan tapad a körömágyhoz és azzal együtt növekszik – kezünkön átlagosan 0,1 mm-t, lábunkon feleannyit nő naponta. A növekedés gyorsaságát számos tényező befolyásolja, mint pl. az aktuális évszak, éghajlat, életkor, táplálkozás, valamint a szívtől való távolság, és az esetleges belgyógyászati betegségek.

Az egészséges körömlemez színtelen, a fény számára áttetsző, sima felszínű. Teteje fényes, kemény és rugalmas, alakja kettős “C” görbét mutat. Jó hővezető, viszont kémiailag sérülékeny, azaz a savas és a lúgos anyagok könnyen oldják.

Legfontosabb funkciója az utolsó ujjperc védelme a kisebb mechanikai és kémiai hatásoktól, valamint tartást biztosít az ujjak végperceinek, lehetővé téve ezzel az apró tárgyak megfogását. Ép körömbőr esetén védelmet nyújt a kórokozók ellen is.

III. rész – A köröm elváltozásai

Az elváltozást kiválthatják külső ártalmak, azaz különböző fertőzések, vagy mechanikai sérülések. Okozhatják általános megbetegedések, mint a vashiány, vitaminhiány, és keringési zavarok, valamint lehetnek valamilyen bőrbetegség részjelenségei. Ez leggyakrabban pikkelysömörnél fordulhat elő; sajnos igen látványos, ám egyáltalán nem fertőző elváltozást eredményez.

A különböző színelváltozások is utalhatnak betegségre. Leggyakoribb szín a körömlemezen a fehér, mely lehet egyszerű levegőbuborék, de jelezhet mérgezést, vagy körömgombát is.

A besárgult körmök sokszor az erős dohányzás, vagy a rendszeres körömlakkhasználat nyomai, de ez is jelezhet gombásodást.
Sűrűn találkozhatunk kékes színű körmökkel is, melyek elszíneződése vagy egy erős ütés következtében alakult ki, vagy halványabb változatban keringési megbetegedés tünete lehet.

A zöld köröm az esetek többségében csak egyet jelenthet: penészgombát. Ez a körömgombának az a fajtája, ami lehet fájdalmas, akár kellemetlen szagú is.

A körömágy alatt megfigyelhető barna és fekete foltok általában anyajegyek, vagy apróbb sérülések, ezek okozzák a legkisebb gondot.

Nem minden színelváltozás jelent tehát fertőzést, ám ami mégis, azt fontos idejében felismerni és megfelelő módon kezelni. Ehhez pedig tudnunk kell, milyen kórokozó gerjeszti a folyamatot.

hands_and_feet

A bőr elváltozásaihoz hasonlóan, a körmöket veszélyeztető kórokozókat is 3 nagy csoportba soroljuk.

Gyakori probléma – főleg a nagylábujjon – a körömsarok benövés. Önmagában is roppant kellemetlen dolog, ami fokozva egy bakteriális fertőzéssel fájdalmas gyulladáshoz, gennyesedéshez vezethet.

Fontos, hogy a körömsarok szakszerűen legyen eltávolítva, lehetőleg fertőtlenített eszközzel, különben a helyzet nagyon lassan, vagy talán soha nem fog javulni.

Előfordul, hogy vírusok okoznak különböző tüneteket a köröm környékén (lásd. Gyógypedikűr – A láb elváltozásai II. rész), legtöbben mégis a gombásodás jeleire figyelünk fel először.

Hogy is néz ki a gombás köröm?

A sarjadzó gomba a körömágyat támadja meg a cuticula felől. Ezt a körömgomba fajtát a legnehezebb felismerni, ugyanis könnyen összetéveszthető egy bakteriális gyulladással. A körömbőr megduzzad, bepirosodik, lüktet, olykor váladékozik. Azonnal orvoshoz kell vele fordulni.

A fonalas gomba a szabadszél felől támadja a körmöt, illetve az alsó bőrredőt. Ennek jele, hogy a mosolyvonal szabálytalanná válik, a körömlemez pedig besárgul, majd elemelkedik a körömágytól. Fájdalommal nem jár, viszont fertőző. Terjedhet egyik körömről a másikra, akár lábról kézre is. Kezelésére sokszor elegendő a gyógyszertárban vény nélkül kapható készítmények egyike, súlyosabb esetben a bőrgyógyász által felírt antibiotikum kúra jelenthet megoldást.

A penészgombát a legkönnyebb felismerni, hiszen az az egész körömlemezt zöldes-barnás árnyalatúra színezi, gyulladást, fájdalmat, kellemetlen szagot okoz. Teljesen fölösleges bármilyen házi praktikával, vagy ecsetelővel próbálkozni, kizárólag orvosi segítséggel mulasztható el.

Néhány jótanács a fertőzések megelőzéséhez:

• Zuhanyozás után mindig gondosan töröljük szárazra lábunkat, s közben ellenőrizzük körmeink színét, felületét!
• Ha izzadásra hajlamos lábunk, használjunk hintőport, lábdezodort!
• Körömbenövés esetén inkább forduljunk pedikűröshöz, mert az otthoni “mini operációk” sokszor több kárt okoznak, mint hasznot!
• Ne szégyelljük a körömgombát! Legalábbis ne a bőrgyógyász előtt.

A cikksorozat többi részét itt találjátok:

I. Rész – A láb elváltozásai
II. Rész  – A  bőr elváltozásai