Szépségszalon - Fodrászat - Kozmetika - Manikűr - Pedikűr - Műköröm - IX.ker. Ráday u. 54.

gyogy-pedikur

Gyógypedikűr – A láb elváltozásai II. rész

Bőrünk elsődleges szerepe a külvilágból érkező fizikai, kémiai, biológiai hatások elleni védelem. Ez igaz az egész testünkre, a fejünk búbjától a lábujjak hegyéig.

Gyógypedikűr cikksorozatunk második részéből kiderül, milyen is az egészséges lábbőr, valamint hogy milyen elváltozások, bőrbetegségek jelenhetnek meg lábunkon. Segítséget nyújtunk annak eldöntésében, hogy mikor kell bőrgyógyászhoz fordulni, illetve mikor érdemes pedikűrös szakembert felkeresni.

II. Rész – A bőr elváltozásai

A láb leggyakoribb bőrgyógyászati elváltozásai, megbetegedései legtöbbször ártalmatlanok és egyszerűen kezelhetőek.  Vannak köztünk azonban olyanok is, melyek rendszeres ápolást és gondos odafigyelést igényelnek mind a “betegtől”, mint a gyógypedikűröstől.

Vegyük sorra, mire kell odafigyelnünk lábunk egészségének érdekében!

Szarusodási zavarokhabkő

A láb bőrének túlzott szarusodása, azaz a bőrkeményedés, kivétel nélkül szinte minden ember lábán megjelenő elváltozás. A kérdés csak az, a talp mely részén jelentkezik a megvastagodott bőr. Jellemzően a nagylábujj szélén, a lábujjak
alatti párnákon, illetve a sarkakon találkozunk vele leggyakrabban.  Aggodalomra nem ad okot, a szarusodás mértékétől függően (3-4 hetente) el kell távolítani a bőrkeményedést.

Érdemes vele szakemberhez fordulni, mert bár manapság sokféle otthoni lábápoló eszközzel találkozhatunk, ezek használatához is tisztában kell lennünk bizonyos bőrgyógyászati alapismeretekkel, melyeknek hiányában könnyen kárt tehetünk lábunk ép bőrében.

 

Hasonlóan gyakori elváltozás a bőr mélyebb rétegeiből – az egy ponton történő folyamatos nyomás hatására – kialakuló tyúkszem. Formáját tekintve lehet kerek, vagy ovális, színe sárgás, esetleg fehér. Közepén egy apró pötty, úgynevezett szarucsap látható, mely nyomja a lábon lévő idegvégződéseket, így okozva fájdalmat tulajdonosának.

Kialakulásáért főleg a szűk cipők okolhatóak, ebben az esetben két lábujj között, vagy a lábujj felső részén fejlődik ki az elváltozás. A magassarkú cipők viselői közt pedig akadnak olyanok is, akinek a talpa közepére nő egy, vagy több tyúkszem.

Mindemellett hajlamosító tényező a száraz bőr, a diabétesz, valamint a lábak ortopédiai torzulása.

elválasztóKezelése házilag kizárólag tyúkszemtapasszal, illetve tehermentesítő használatával javasolt. A tapaszokban lévő hatóanyag megpuhítja a bőrt, feloldja a hámrétegeket, így a szarucsap lassan kikaparható.

Tehermentesítő használatával pedig óvhatjuk a tyúkszem környékét az azt érintő nyomástól.

Amennyiben a tyúkszemet pedikűrös diagnosztizálja, úgy a megoldás a szaruréteg és a csap  azonnali eltávolítása speciális tyúkszemkéssel.

Nem kell tőle megijedni, csak egy pillanatig kellemetlen, és legtöbb esetben a probléma egy kezeléssel orvosolható.

Fizikai tényezők okozta problémák

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a kényelmes, méretében és anyagában megfelelő lábbeli használata. Az egész napos cipőviselés bizony rányomja bélyegét a lábunkra, főleg ha az adott cipő túl kemény, rugalmatlan, túl magas a sarka, illetve ha túl szűk az orra. Ilyenkor a lábunk rendellenes állást vesz fel, melynek következtében hosszú távon olyan következményei lehetnek, mint a kalapácsujj, a bütyök, a tyúkszem, vagy akár a benőtt köröm. (Cikksorozatunk harmadik részében bővebben foglalkozunk vele.)

Különösen nagy odafigyelést igényel a komfortos cipő kiválasztása a rendszeres sportoláshoz, túrázáshoz, tánchoz!

Kémiai anyagok okozta zavarok

Sok esetben a probléma viszont nem függ össze a cipőválasztással, vagy az életmóddal.  Vannak olyan bőrelváltozások, amik orvosi szakvéleményt, illetve segítséget igényelnek. Ilyen az allergia, a bőrkiütések jelentős része, valamint az ekcéma. Megjelenési formájuk igen változatos lehet, a kórosan száraz, hámló bőrtől, az égő viszkető vörös kiütéseken át a fájó repedezésekig. Általában gyógyszeres kezeléssel orvosolhatóak, de mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni velük.

Kórokozók okozta fertőzések

A kemikáliákhoz hasonlóan, rendszerint  a kórokozók is az orvosi rendelőbe űzik az embert.  Legyen szó baktériumról, vírusról, vagy bőrgombáról.2

A bakteriális fertőzések általában gyulladással, gennyesedéssel, fájdalommal járnak. A baktériumok megtelepedéséhez és elszaporodásához elég egy alig látható hámsérülés, egy elhanyagolt sarokrepedés, vagy egy helytelenül kivágott körömsarok. Kezelése kezdetben gyulladáscsökkentő krémmel, később antibiotikummal is történhet.

A tüneteket érdemes komolyan venni, hogy a továbbiakban elkerülhessük a súlyosabb betegségeket, mint a fekély vagy az orbánc.

Vírusos eredetű fertőzések közül lábon leggyakoribb a szemölcs, mely általában apró fekete vagy fehér pöttyök halmazában jelenik meg.  Sokszor nem is olyan könnyű észrevenni, hiszen nem minden esetben fáj, viszont rendszerint a bőr erősen szarusodik körülötte. Első ránézésre akár tyúkszemnek is tűnhet, de vigyázat!

A tyúkszem egyszerű bőrkeményedés, a szemölcs azonban fertőző, vagyis minden esetben orvoshoz kell fordulni vele.

A napjainkban népbetegségnek számító lábgombát igen egyszerű felismerni: a lábujjak között hámlást, viszkető, égő érzést tapasztalunk. Gyakorlatilag bárhol és bármikor szerezhetünk gombás fertőzést: uszodában, konditeremben, sőt még a cipőboltban is. A gomba nedves helyen alakul ki leginkább, vagyis elterjedése egyszerűen megelőzhető, ha odafigyelünk arra, hogy lábunk mindig száraz legyen. Ehhez használhatunk hintőport, vagy különböző lábdezodorokat. Fontos, hogy csak pamut zoknit viseljünk, valamint hogy biztosítsuk lábunknak a megfelelő szellőzést. Cipőnk rendszeres fertőtlenítése is hozzájárul a gyorsabb gyógyuláshoz. A tünetek enyhülését gyorsítják a gombaölő készítmények, melyeket akár vény nélkül is beszerezhetünk a gyógyszertárban.

A fent említett elváltozásokon kívül beszélhetnénk, még az anyajegyekről, cisztákról, melanómákról, különböző bőrfüggelékekről, stb.,  de ezek már inkább a bőrgyógyász asztalára tartoznak.

Folytatjuk!

I. Rész – A láb elváltozásai
III. Rész  – A  köröm elváltozásai