Szépségszalon - Fodrászat - Kozmetika - Manikűr - Pedikűr - Műköröm - IX.ker. Ráday u. 54.

A sun made with suncream at the shoulder (shallow dof)

Fényvédelem hatásosan, de hogyan? 1. rész

UVA- és UVB-szűrők, SPF.

A boltokban sokféle naptej/napolaj kapható, így elég nehéz eldönteni, hogy melyiket válasszuk. Reméljük, hogy rövid írásunkkal segíteni tudunk a jó döntésben.

A napfény UVA- (mélyre jutó, bőröregedést okozó) és UVB-sugarakat (leégésért felelős) tartalmaz. A napozó készítmények többségében csupán UVB-szűrő található, ami meg is véd minket a leégéstől.

De mi történik akkor az UVA-sugarakkal?

Ezek minden gond nélkül lejutnak a bőr mélyebb rétegeibe, ahol károsítják a kötőszöveti rostokat (kollagén- és elasztikus rostokat), amik a bőr feszességéért és

rugalmasságáért felelnek, azaz öregítik a bőrt. Így érdemes olyan napozó készítményeket választani, amik UVA- és UVB-szűrőt is tartalmaznak!

Mi az az SPF (Sun Protection Factor)?

Ez a választott napozókészítményünk faktorszáma, ami azt mutatja, hogy hányszor annyi ideig tartózkodhatunk kint a napon fényvédővel leégés nélkül, mintha csak a saját bőrünket tennénk ki a sugaraknak. Pl.: ha valaki 20 perc alatt égne le a napon, akkor SPF 6-os fényvédő használatával 6×20=120 percig, azaz 2 órán keresztül tartózkodhat a napon leégés nélkül.

Ha úszunk, fürdőzünk vagy zuhanyozunk, utána ismét be kell kenni magunkat, hiszen a napkrém elveszti fényvédő hatását.

Tudtad, hogy a vízálló napozó fényvédő hatása 50%-kal csökken 20 perc fürdőzés után?

Így azt is újra kell kenni, amikor kijövünk a vízből, ha el akarjuk kerülni a napégést.

Ezen kívül érdemes megnézni az összetevők listáját is, hiszen nem minden a faktorszám

Nagyon sok termék rengeteg károsító kémiai fényvédőt és kőolajszármazékot tartalmaz.Így tehát lehet hogy megvédjük bőrünket a leégéstől, de ezek az adalékanyagok hosszú távon nincsenek rá jó hatással. Fontos hogy minőségi és természetes napvédőt használjunk.

Napozás előtt és után

Ha már kiválasztottuk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédőt, érdemes egy kis figyelmet szentelni annak, hogy hogyan lehet még szebben barnulni. Napozás előtt érdemes az egész testünket leradírozni, mert így eltávolítjuk az elhalt hámsejteket és egyenletesebb lesz a barnulás. Napozás után pedig mindenképpen használjunk napozás utáni hidratáló terméket, hiszen bőrünk a napozás alatt sokat veszít nedvességtartalmából.

Hozzászólások

No Comments

Post a Comment